Resultat av årets inventering av sjögull

Goda nyheter från sommarens inventering av sjögull i västra Mälaren! Sjögullspopulationen har minskat med cirka en tredjedel jämfört med 2022 och inga nya bestånd har konstaterats.

Det finns några mindre bestånd som vi behöver fokusera lite extra på så de inte växer till sig och får ytterligare spridning. Men vi kan konstatera att det skett en rejäl minskning av sjögull från ett år till ett annat, en omfattning vi inte kunnat åstadkomma själva på samma tid. Det här är effekten vi ser av den omfattande sjögullsdöden 2023.

Bilden ovan visar området som inventerats under sommaren och bilden nedan förekomsten av sjögull 2024. Inga bestånd har hittats öster om Lerviken inom inventeringsområdet.

Korta fakta från årets inventering:

  • Tjugo lokaler med sjögull upptäcktes under inventeringen av västra Mälaren. Alla dessa är kända sedan minst 2022, så inga nya bestånd har upptäckts på Mälaren.
  • Den totala sjögullsarealen på Mälaren har minskat med 34 %, från 11,1 ha år 2022 till 7,4 ha år 2024. En positiv utveckling (d.v.s. minskning av sjögullsarealen) ses för 12 lokaler, medan 7 lokaler uppvisar en negativ utveckling.
  • Aktiv bekämpning av sjögull med skuggväv på flytramar har pågått i 9 av de 12 krympande lokalerna, vilket tyder på att bekämpningen haft effekt.
  • Inventeringen av Arbogaån visar att sjögull växer längs nästan hela ån. Totalt uppgår arealen i Arbogaån till 9,9 ha.

Läs mer i rapporten Sjögull i västra Mälaren och Arbogaån 2024 (pdf)
I rapporten kan du se förändringen i sjögullsbestånd i enskilda lokaler.

Inslag om sjögullsinventeringen hos SVT: En tredjedel av sjögullen i Mälaren är borta: ”Växter och djur kan komma tillbaka” | SVT Nyheter
Inslag om sjögullsinventeringen hos SR: Sjögullen kan ställa till problem – för fritidshuset – P4 Västmanland | Sveriges Radio